Dobór wina do potraw

Dobór wina do potraw
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Badania statystyczne pokazują, że Polacy z roku na rok piją coraz więcej wina. Razem z rosnącym spożyciem, rośnie także świadomość Polaków odnośnie tego, jakie gatunki wybierać i z czym je łączyć. W związku z tym, że wino zazwyczaj serwowane jest podczas uroczystych obiadów czy kolacji, warto dowiedzieć się jak prawidłowo dobierać je do potraw.
Poszukując informacji o tym, w jaki sposób dobierać wino do posiłków natknąć można się na dwie zasady. Pierwsza z nich, zasada podobieństwa mówi, że do lekkich dań należy serwować lekkie wina, a do ciężkich, pełne, o wyrazistym smaku. Zgodnie z drugą zasadą opartą na przeciwieństwach, bogate w smaku wina należy łączyć z prostymi potrawami i odwrotnie.
Dobierając wino do potraw należy pamiętać o tym, żeby zawsze w pierwszej kolejności podawać lżejsze wina białe, a dopiero potem cięższe czerwone. Jeżeli chodzi o białe, wytrawne gatunki to doskonale sprawdzają się jako aperitif podawany przed posiłkiem. Lekko schłodzone, mogą być podawane do serów, ryb, wędlin i białych mięs. Białe wina półwytrawne powinno łączyć się z rybami, makaronami, cielęciną lub kurczakiem. Przyjmuje się, że różowe gatunki win najlepiej komponują się z deserami.

Jeśli chodzi o lekkie wina czerwone to mogą one być podawane jako aperitif i dodatek do wędlin, serów, a także smażonych ryb, czy pizzy. Dojrzałe, czerwone wino wytrawne, znakomicie komponuje się w wszelkiego rodzaju dziczyzną. Może być także podawane z drobiem, czerwonym mięsem i tłustymi serami.

Przy wybieraniu wina warto zwrócić uwagę na to z jakiego kraju pochodzi przygotowywana potrawa. Przykładowo, wina włoskie doskonale będą komponowały się z włoską kuchnią. Wino czerwone wytrawne znakomicie podkreśli smak spaghetti bolognese lub carbonara. Nieco lżejsze wino różowe sprawdzi się w połączeniu nie tylko z deserami, lecz także z risotto, sałatkami, a nawet pizzą.

Dobieranie wina według kraju lub regionu z którego pochodzi dana potrawa to dobry pomysł. Trzymanie się tej i wcześniejszych zasad pozwoli uniknąć gafy i optymalnie połączyć smak wina ze smakiem potraw.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*