Jak filtrować alkohol?

Filtracja to ważny etap produkcji każdego rodzaju alkoholu. Na rynku istnieją różne typy specjalnych aparatów do filtrowania, której zdecydowanie ułatwiają i przyśpieszają ten proces. Alkohol można filtrować więc na wiele sposobów. Można korzystać chociażby ze specjalnych aparatów do filtrowania destylatu metodą grawitacyjną, lub też z akcesoriów i przedmiotów takich jak worki bawełniane o różnej grubości, siatki nylonowe, a także sączki przystosowane do działania o dużej dokładności. Wszystkie te akcesoria pomagają filtrować alkohol na różnych etapach. Współcześnie jednak najlepsze efekty, które pozwalają na pozbycie się niechcianego zapachu i smaku alkoholu, a tym samym poprawę jakości alkoholu, uzyskuje się poprzez zastosowanie kolumny filtracyjnej z węglem aktywnym. Warto pamiętać o tym, że najkorzystniej jest przeprowadzać filtrację alkoholu wtedy, gdy posiada mniej niż 45%. Jest tak dlatego, ponieważ im wyższa jest zawartość alkoholu, tym zdecydowanie trudniej jest oddzielić z niego wszelkie zanieczyszczenia. Wspomnianego węgla aktywnego można użyć na dwa podstawowe sposoby. Wsypać go bezpośrednio do alkoholu, lub też wsypać do specjalnie przygotowanych i przystosownych do tego celu urządzeń i akcesoriów, takich jak kolumna filtracyjna. Po poprawnie przeprowadzonej filtracji ważne jest, aby oczyszczony z zanieczyszczeń alkohol był właściwie przechowywany. Dzięki temu będzie on mógł zachować swoją wysoką jakość. Do tego celu warto używać więc specjalne beczki ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 + 4 =