Podczas transportowania żywności przed firmą stawiane są bardzo konkretne wymagania legislacyjne, dotyczące poszczególnych towarów. Przez krótkie terminy ważności, na dostarczanie produktów w odpowiednie miejsce jest potrzebna jak najmniejsza ilość czasu, co sprawia, że ich dowóz staje się bardzo trudnym wyzwaniem logistycznym dla całego zespołu.
Świeżość to pierwszorzędne znaczenie przy dostarczaniu wszystkiego na czas, podstawą jest, że żywność musi być zdatna do późniejszej konsumpcji. W procesie więc ważne jest kontrolowanie temperatury i wilgoci pomieszczenia. Towar ma znajdować się w miejscu posiadającym odpowiednią izolację cieplną. Wymagany poziom mrożenia powinien być co jakiś czas kontrolowany przez jednego z pracowników za pomocą specjalistycznych urządzeń do pomiaru (na przykład termografem).Surowo zabronionym jest transport w brudnych pomieszczeniach. Odpowiednie wymogi dotyczące higieny czy to pojazdów, czy pomieszczeń są ustalane i zatwierdzane przez odpowiedzialną do tego komisję sanitarną.
Podczas dostaw firmy często decydują się na popularną metodę transportu drogowego. Przeładunki żywności z powodu krótkich odstępów czasu posiadają dużą częstotliwość dostarczania, toteż często do sprawniejszej pracy stosuje się rampy przeładunkowe. Za ich pomocą pracownicy mają zapewnioną szybką oraz bezpieczną pracę w czasie całego procesu transportu.
Podczas przenoszenia, produkty trafiają do różnego rodzaju budynków transportowych, należących do danej firmy. Wjazd pojazdów może być zapewniony bramami szybkorolowanymi (albo inaczej mówiąc szybkobieżnymi). Pozwalają one uzyskać krótki czas otwierania i zamykania wejścia, dzięki czemu odpowiednia temperatura w pomieszczeniach utrzymywana jest na takim samym poziomie.
Wiele firm wybiera wewnętrzną możliwość transportu żywności, którą produkuje. Takie rozwiązanie zapewnia im pewność, że wszystkie warunki, które muszą zostać spełnione pozostaną pod ich kontrolą. W całym procesie ważne są odpowiednie łańcuchy dostaw, które sprawdzają się, kiedy produkty muszą pokonywać dystanse na długich trasach. Odpowiednie połączenie sal magazynowych i pojazdów zapewnia pewne i sprawne rozwiązania, dzięki którym konsumenci pozostają zadowoleni z jedzenia.