Kompot to tradycyjny napój produkowany z naturalnych owoców i posiadający mnóstwo wartości odżywczych. Ceniony jest w naszym kraju od wielu stuleci – przede wszystkim ze względu na oryginalny smak oraz właściwości rozgrzewające i prozdrowotne. Popularne są m.in. wersje wiśniowe, truskawkowe, porzeczkowe, agrestowe, gruszkowe, jabłkowe, rabarbarowe, malinowe i z mango. Warto zainteresować się w szczególności wyrobami, jakie oferuje producent kompotów Hultaj, ponieważ wyróżniają się wspaniałym aromatem i dodatkiem całych owoców.
Kompoty z pewnością warto jest dodać do codziennej diety, bo opierają się głównie na świeżych owocach, które stanowią istotne źródło witamin oraz minerałów (witamina A, E, K, magnez, garbniki, błonnik, żelazo, jod, potas itp.). Elementy te wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu – np. znacznie podnosząc jego odporność, poprawiając wygląd skóry, włosów i paznokci, regulując funkcjonowanie układu pokarmowego i nerwowego, sprzyjając odchudzaniu, a także zapobiegając nieprzyjemnym zaparciom. Dodajmy, że kompot z truskawek i wiśni dodatkowo zawiera kwas eladowy skutecznie przyczyniający się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Najlepiej smakuje oczywiście napój wykonany z owoców świeżo zerwanych z drzewa, ale sporą popularnością cieszy się też ten przygotowany z suszu, który bardzo chętnie jest spożywany w okresie świątecznym (na Wigilie i Boże Narodzenie). Część osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że do kompotu można z powodzeniem dodać rozmaite przyprawy, podnosząc tym samym jego walory aromatyczne i smakowe. Świetnie w tej roli sprawdzają się goździki, cynamon, liście mięty, imbir czy anyżek.