Czym różni się grill gazowy od tradycyjnego sprzętu na węgiel?

Jednym z najpopularniejszych sposobów na spędzanie wolnego czasu w sezonie letnim jest urządzanie imprez plenerowych z grillem w roli głównej. Sprzęt ten pozwala bowiem na przyrządzanie licznych potraw charakteryzujących się wyjątkowo oryginalnym smakiem oraz aromatem (kiełbaski, żeberka, warzywa, pierś kurczaka itp). Warto w szczególności pomyśleć o grillu gazowym weber, ponieważ jest konstrukcją znacznie bardziej komfortową w użytkowaniu aniżeli tradycyjny model węglowy. 

Mnóstwo korzyści za rozsądną cenę

Grill gazowy różni się od węglowego przede wszystkim tym, że zamiast węgla emitującego podczas spalania różne szkodliwe substancje wykorzystuje się tutaj całkowicie bezpieczny gaz. Dzięki temu przygotowane jedzenie jest dużo zdrowsze. Oprócz tego model gazowy gwarantuje całkowity brak nieprzyjemnego dymu, co daje możliwość jego zastosowania nawet na tarasie lub balkonie.

Trzecim istotnym wyróżnikiem jest znacznie większa szybkość oraz łatwość rozpalania urządzenia. Mamy tutaj bowiem do czynienia z mechanizmem w pełni automatycznym – wystarczy przekręcić specjalne pokrętło, a konstrukcja nagrzewa się do pożądanej temperatury w ciągu zaledwie kilkunastu minut. 

Do zalet grilla gazowego zalicza się też:

– zerowe ryzyko przypalenia potraw – nie mają kontaktu z ogniem, a poza tym sprzęt daje możliwość utrzymania stałej temperatury

– ponadprzeciętna wytrzymałość – na rynku dominują modele wykonane z solidnej stali nierdzewnej

– bardzo wygodne czyszczenie – wynika to głównie z braku konieczności usuwania popiołu i szorowania sadzy ze ścianek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + osiem =