Azja to kontynent znany nie tylko ze wspaniałych krajobrazów i zabytków, ale również niezwykle bogatej oraz urozmaiconej kuchni. Każde tamtejsze państwo posiada swoje własne, charakterystyczne potrawy, zachwycające ludzi na całym świecie. Dodaje się do nich mnóstwo oryginalnych przypraw, które po umiejętnym połączeniu sprawiają, że danie staje się wyjątkowo niepowtarzalne w smaku. Owych przypraw możemy też z powodzeniem używać we własnej kuchni, ponieważ są łatwo dostępne w hurtowni orientalnej i azjatyckiej.
Jedną z najbardziej oryginalnych przypraw kuchni wschodniej jest galangal, który dodaje się zarówno do zup, jak i różnorodnych dań mięsnych, curry, a nawet owoców morza czy sałatek. Posiada on korzenny, delikatnie cytrynowy smak, a wyglądem przypomina nieco imbir. Popularną przyprawą jest również trawa cytrynowa, idealnie komponująca się z lekkimi potrawami serwowanymi latem. Oczywiście w żadnej azjatyckiej kuchni nie może zabraknąć papryczki chili, uwielbianej przez miłośników pikantnego jedzenia. Wykazuje ona liczne prozdrowotne właściwości – m.in. wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm, chroni organizm przed bakteriami i stymuluje wydzielanie soków żołądkowych.
Pozostałe znane i cenione przyprawy to:
– kolendra – nazywana azjatycką pietruszką
– sos rybny oraz sojowy – stanowią główne źródło soli dla dań
– imbir – odznacza się intensywnym aromatem i ma palący, gorzkawy smak
– kurkuma – nadaje potrawom pomarańczowy kolor i pozytywnie oddziałuje na pracę wielu układów w ciele człowieka