Yerba mate od pewnego czasu staje się coraz popularniejszym napojem, konkurując z bardziej tradycyjnymi, takimi jak kawa czy herbata. Yerba to liście i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego rosnącego w Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii, w innych regionach roślina ta jest zbyt trudna w hodowli. Napar ma działanie pobudzające, dzięki obecności kofeiny.
Rodzajów yerby dostępnych na rynku jest dużo, osoby dopiero je poznające mogą czuć się nieco zagubione, ale nie należy się tym zniechęcać. Warto spróbować od klasycznych wydań, takich jak yerba amanda despalada, która pochodzi z argentyńskiej prowincji Missiones i składa się z grubo ciętych listków. W smaku jest lekko gorzkawa z lekkim kwasowym akcentem.
Można ją dostać np. na https://ymt24.pl/yerba-mate-amanda-despalada-1kg. Jej smak będzie dobrą bazą wyjściową, do testowania wszelkich dodatków, jak miód czy cytryna, aby ustalić, które wydanie yerby jest najlepsze. Potem można spróbować herbat z dodatkami, na przykład z guaraną czy miętą pieprzową.
Mimo, że ostrokrzew jest uprawiany w szeroko pojętej Ameryce Południowej, zależnie od kraju pochodzenia nieco się różni. Herbata z Paragwaju często jest bardziej intensywna z dodatkową nutką dymu. Jej odpowiednik z Argentyny jest nieco mniej pobudzający, za to bardziej harmonijny w smaku. Z kolei odmiany pochodzące z Brazylii są drobno zmielone i mają intensywny zielony kolor.
Obecnie nie ma problemów ze znalezieniem yerba mate w większych dyskontach spożywczych, tam można znaleźć ją najtaniej w hurcie detalicznym. Yerba mate hurt oczywiście jest jeszcze tańszy. Jeżeli komuś zależy na dobrej jakości i niewielkiej ilości, najlepiej odwiedzić herbaciarnię.