W czym tkwi sekret przyrządzenia aromatycznej kawy?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej i pobudzającej do działania kawy. Niestety nie każdy wie, jak przyrządzić napój, aby cechował się on wyrazistym smakiem i aromatem. Mielone kawy ze sklepu najczęściej utraciły już swoje walory oraz część cennych substancji. Świetnym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest samodzielna obróbka ziaren w młynku. Wówczas cały smak i aromat jest uwalniany na chwilę przed zaparzeniem, dzięki czemu można przygotować wyjątkowy napój.

Jak działają młynki do kawy?

Nawet najlepsze gatunki kawowca wymagają odpowiedniego przygotowania. Dlatego warto wybrać do swojej kuchni młynki ręczne wyposażone w żarna. Dzięki temu można mieć pewność, że uzyskany przemiał będzie drobny i równomierny. Podczas mielenia, żarna rozgniatają kawę, wydobywając jej smak i aromat. Konkurencyjne modele, wyposażone w noże, nie są najlepszym rozwiązaniem. Tną one ziarna na nierówne, grube kawałki. Wpływa to niekorzystnie na jakość uzyskanego naparu. Tym sposobem można zepsuć nawet najlepsze gatunki kawy.

Dodatkowo tradycyjny młynek sterowany ręcznie działa na wolnych obrotach. Dzięki temu nie przegrzewa ziaren, co nie doprowadza do szybkiej utraty aromatu. Nie wszystkie modele elektryczne umożliwiają powolne mielenie. Tradycyjne młynki cechują się również cichą pracą. Ich żarna mogą być zrobione z ceramiki lub stali nierdzewnej. Obudowę tych urządzeń wykonuje się z różnorodnych materiałów, np. szkła, plastiku, stali, czy drewna. Dzięki temu młynek do kawy może być świetnym elementem wyposażenia kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dziewiętnaście + 13 =