Dietetyk – jakie kompetencje i umiejętności są potrzebne do tego zawodu

Dietetyk to osoba zajmująca się racjonalnym żywieniem zarówno chorych, jak i zdrowych. Zajmuje się badaniem wpływu odżywiania na kondycję i stan zdrowia pacjenta. Zawód ten nie bez powodu cieszy się rosnącą popularnością. Poniższy tekst wyjaśnia, jakimi kompetencjami powinien wyróżniać się dietetyk.

Właściwa ocena terapeutyczna 

Dobry dietetyk jest w stanie opracować plan żywienia indywidualnego i zbiorowego. Uwzględnia przy tym wiek i stan zdrowia pacjentów. Do tego jednak niezbędna jest znajomość zasad edukacji żywieniowej i umiejętność wyciągania wniosków terapeutycznych. Dietetyk posiada więc wiedzę z takich dziedzin jak farmakologia, chemia żywności, biologia, mikrobiologia czy psychologia. Udzielając konsultacji, może współpracować z lekarzami i terapeutami. Po skończeniu studiów może podjąć pracę między innymi w szpitalnych oddziałach żywienia, sanatoriach czy restauracjach. Ukończenie studiów pierwszego stopnia takich jak https://usmbm.edu.pl/dietetyka-studia-i-stopnia/ daje więc szerokie możliwości wyboru miejsca pracy. Ukończenie studiów w połączeniu ze zdobytym doświadczeniem pozwala też otworzyć prywatny gabinet terapeutyczny. Zapotrzebowanie na konsultacje dietetyczne oraz rosnące zainteresowanie sposobami odżywiania wskazuje, że jest to jeden z bardziej pożądanych zawodów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

czternaście + 11 =