Dlaczego warto stosować w swojej kuchni smakowe rodzaje oliwy?

Dlaczego warto stosować w swojej kuchni smakowe rodzaje oliwy?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Oliwa jest olejem roślinnym pozyskiwanym poprzez tłoczenie (na zimno lub na gorąco) miąższu owoców oliwki europejskiej. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich (Włoszech, Grecji, Portugalii czy Francji). Wyróżnia się oliwę zwykłą, rafinowaną oraz oliwę najwyższej jakości, czyli virgin/extra virgin (naturalną, nieprzetworzoną, pozyskaną z pierwszego tłoczenia na zimno). Pozytywny wpływ oliwy z oliwek na zdrowie znany jest od wieków. Polecana jest, aby zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, nadciśnieniu, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Należy pamiętać, by przechowywać oliwę w ciemnym miejscu, ponieważ przez słońce traci ona swoje właściwości. 

Innowacyjne oliwy smakowe

Oliwy z nutami przypraw zyskują na popularności, a zawdzięczają to mnogości smaków i zastosowań kulinarnych. Można dostać na przykład oliwy bazyliowe, czosnkowe, truflowe, rozmarynowe, cytrynowe czy paprykowe. Oliwa smakowa jest świetnym dodatkiem do wielu dań takich jak pizza, grillowane mięso, zupy, makarony, ryby, owoce morza. Nawet kilka kropel potrafi zmienić oblicze prostych potraw jak gotowane warzywa, sałatki czy bruschetta. Tak naprawdę ograniczeniem jest tylko wyobraźnia gotującego. Oliwy smakowe to doskonały sposób na nadanie swoim daniom wyjątkowego, oryginalnego smaku i aromatu, który na długo nie pozwoli o sobie zapomnieć, a kunszt kucharza na pewno zostanie doceniony. Nie ma nic lepszego w kuchni niż połączenie prozdrowotnych właściwości oliwy z oliwek najwyższej jakości (extra virgin) i naturalnych aromatów np. ziołowych. 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*