Jak filtrować alkohol?

Filtracja to ważny etap produkcji każdego rodzaju alkoholu. Na rynku istnieją różne typy specjalnych aparatów do filtrowania, której zdecydowanie ułatwiają i przyśpieszają ten proces. Alkohol można filtrować więc na wiele sposobów. Można korzystać chociażby ze specjalnych aparatów do filtrowania destylatu metodą grawitacyjną, lub też z akcesoriów i przedmiotów takich jak worki bawełniane o różnej grubości, siatki nylonowe, a także sączki przystosowane do działania o dużej dokładności. Wszystkie te akcesoria pomagają filtrować alkohol na różnych etapach. Współcześnie jednak najlepsze efekty, które pozwalają na pozbycie się niechcianego zapachu i smaku alkoholu, a tym samym poprawę jakości alkoholu, uzyskuje się poprzez zastosowanie kolumny filtracyjnej z węglem aktywnym. Warto pamiętać o tym, że najkorzystniej jest przeprowadzać filtrację alkoholu wtedy, gdy posiada mniej niż 45%. Jest tak dlatego, ponieważ im wyższa jest zawartość alkoholu, tym zdecydowanie trudniej jest oddzielić z niego wszelkie zanieczyszczenia. Wspomnianego węgla aktywnego można użyć na dwa podstawowe sposoby. Wsypać go bezpośrednio do alkoholu, lub też wsypać do specjalnie przygotowanych i przystosownych do tego celu urządzeń i akcesoriów, takich jak kolumna filtracyjna. Po poprawnie przeprowadzonej filtracji ważne jest, aby oczyszczony z zanieczyszczeń alkohol był właściwie przechowywany. Dzięki temu będzie on mógł zachować swoją wysoką jakość. Do tego celu warto używać więc specjalne beczki ze stali nierdzewnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 − osiem =