Pączki powstają z ciasta drożdżowego, które przygotowujemy z mieszanki jajek, mąki pszennej, mleka i masła w proporcjach zależnych od liczby smakołyków, którą chcemy uzyskać. Dodatkowo dodajemy spirytus, który chroni przed nadmiernym pochłanianiem oleju przez ciasto, a także cukier, by całość była odpowiednio słodka. Wyrobione w ten sposób ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosło. Przykrywając ściereczką, zostawiamy na około godzinę lub półtorej godziny. Po tym czasie można przystąpić do formowania tradycyjnych kulek. Najlepiej smakują pączki z dodatkami, które wybieramy według własnych upodobań. Największą popularnością cieszy się oczywiście marmolada lub dżem owocowy, ale równie dobrze można wypełnić zawartość kulek czekoladą, owocami lub innymi dodatkami, które najbardziej lubimy.
Po uformowaniu i opcjonalnym wprowadzeniu nadzienia przychodzi czas na smażenie. Aby pączki były naprawdę smakowite, konieczne jest ich smażenie na głębokim tłuszczu. Najlepiej w tym celu sprawdza się smalec, olej roślinny lub klarowane masło. Nie można oszczędzać na tłuszczu, ponieważ pączki powinny się w nim w całości zanurzyć. Korzystając z odpowiednich adresów internetowych, jak np. https://ibis.net.pl/oferta/smazalniki-do-paczkow/ można zapoznać się z wszechstronnym wyborem profesjonalnych smażalników do pączków, które znajdują zastosowanie w cukierniach. Na koniec słodkie przekąski można udekorować kolorową posypką, cukrem pudrem lub lukrem. Tym kończymy proces przygotowywania pączków, najlepsze- czyli degustacja- przed nami.