Jak krok po kroku zrobić własne pączki?

Pączki powstają z ciasta drożdżowego, które przygotowujemy z mieszanki jajek, mąki pszennej, mleka i masła w proporcjach zależnych od liczby smakołyków, którą chcemy uzyskać. Dodatkowo dodajemy spirytus, który chroni przed nadmiernym pochłanianiem oleju przez ciasto, a także cukier, by całość była odpowiednio słodka. Wyrobione w ten sposób ciasto należy odłożyć w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosło. Przykrywając ściereczką, zostawiamy na około godzinę lub półtorej godziny. Po tym czasie można przystąpić do formowania tradycyjnych kulek. Najlepiej smakują pączki z dodatkami, które wybieramy według własnych upodobań. Największą popularnością cieszy się oczywiście marmolada lub dżem owocowy, ale równie dobrze można wypełnić zawartość kulek czekoladą, owocami lub innymi dodatkami, które najbardziej lubimy.

Smażenie i dekorowanie

Po uformowaniu i opcjonalnym wprowadzeniu nadzienia przychodzi czas na smażenie. Aby pączki były naprawdę smakowite, konieczne jest ich smażenie na głębokim tłuszczu. Najlepiej w tym celu sprawdza się smalec, olej roślinny lub klarowane masło. Nie można oszczędzać na tłuszczu, ponieważ pączki powinny się w nim w całości zanurzyć. Korzystając z odpowiednich adresów internetowych, jak np. https://ibis.net.pl/oferta/smazalniki-do-paczkow/ można zapoznać się z wszechstronnym wyborem profesjonalnych smażalników do pączków, które znajdują zastosowanie w cukierniach. Na koniec słodkie przekąski można udekorować kolorową posypką, cukrem pudrem lub lukrem. Tym kończymy proces przygotowywania pączków, najlepsze- czyli degustacja- przed nami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 5 =