Jakie produkty mają swoje bezglutenowe odpowiedniki?

Jakie produkty mają swoje bezglutenowe odpowiedniki?
Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Produkty bezglutenowe występują we wszystkich kształtach i rozmiarach, ale wszystkie mają jedną wspólną cechę: są wykonane bez użycia pszenicy, żyta lub jęczmienia.

Oto kilka najbardziej powszechnych produktów bezglutenowych, które znajdziesz w sklepach:

Pieczywo

Jeśli tęsknisz za chwytaniem kanapki z lady delikatesowej lub zamawianiem burgera na bułce, nie martw się. Istnieje wiele bezglutenowych chlebów do wyboru. Możesz również zrobić własne z przepisami, które wymagają mieszanki białej mąki ryżowej, skrobi z tapioki i gumy ksantanowej (zagęszczacz). Możesz też spróbować użyć chleba kukurydzianego lub tortilli zamiast bułek do hamburgerów i kanapek.

Makaron

Bezglutenowy makaron jest wykonany z brązowego ryżu, mąki kukurydzianej lub quinoa zamiast mąki pszennej. Wersje pełnoziarniste dodają więcej błonnika i składników odżywczych do Twoich posiłków. Makarony występują w wielu kształtach i rozmiarach, w tym spaghetti, fettuccine, linguini i penne rigate (małe rowki). Można go kupić w sklepach internetowych, takich jak chociażby https://bezgluten.pl/.

Zboża

Nie brakuje opcji zbożowych dla tych, którzy muszą unikać glutenu. Niektóre płatki są wykonane w całości z brązowego ryżu lub innych pełnych ziaren; inne zawierają owies – który może nie być bezpieczny, jeśli masz celiakię lub jesteś uczulony na gluten. Sprawdź listę składników, aby upewnić się, że w Twoim zbożu nie ma pochodnych pszenicy lub jęczmienia. Jeśli nadal nie jesteś pewna, zadzwoń do producenta i zapytaj, czy ich produkty zawierają gluten, czy nie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*