Mleko jest podstawą ludzkiej diety, ale jest też ważnym składnikiem wielu innych produktów spożywczych. Jest używane do produkcji sera i innych produktów mlecznych, ale mleko jest również częstym składnikiem czekolady, lodów i innych deserów.
Inne produkty, które są wykonane z mleka to:
Masło powstaje z ubijania śmietany, aż oddzieli się ona na stałe kuleczki tłuszczu maślanego i płynną maślankę. Masło może być smarowane na grzanki lub używane jako składnik przepisów.
Lody są wytwarzane przez mieszanie razem mleka, cukru i składników smakowych przed zamrożeniem mieszaniny w maszynie do lodów. Jeśli masz dostęp do surowego mleka, możesz zrobić lody w domu za pomocą elektrycznego miksera ręcznego lub miksera stojącego. Jednak większość dostępnych na rynku lodów jest robiona z mleka pasteryzowanego, ponieważ surowe mleko zawiera potencjalnie niebezpieczne bakterie, które mogą wywołać chorobę w przypadku spożycia.
Ser można zrobić z mleka każdego zwierzęcia; z mleka krowiego produkuje się twaróg i ser cheddar, natomiast z mleka koziego ser feta i mozzarella (między innymi). Ser może być również produkowany z ryżu lub soi, jeśli te składniki są używane zamiast mleka krowiego.
Producent mleka w proszku dodaje je do wielu produktów spożywczych, takich jak płatki śniadaniowe, mieszanki do pieczenia i zupy. Może być dodawane do innych produktów spożywczych, aby zwiększyć ich wartość odżywczą lub po prostu podnieść ich smak.