Współcześnie niemal każda dorosła osoba ma dostęp do alkoholu różnego rodzaju. Nie jest to problemem w restauracjach, gdzie obsługa wie jaki rodzaj napoju zaserwować w danym szkle. Tymczasem mamy problem, gdy organizujemy rodzinne spotkanie i chcemy zaserwować alkohol na stół, ale w jakim szkle?
W sklepach mamy dostęp do szkła różnego rodzaju. Wystarczy zapoznać się z obowiązującymi standardami. W ten sposób dowiemy się, że do wódek stosuje się kieliszki na nóżce jak i bez. Kieliszki do wódki mogą być różnego rozmiaru czy koloru. Przyjęło się, że w kieliszku z nóżką podaje się wódki czyste i gatunkowe, w kieliszku bez nóżki tylko wódki czyste.
Natomiast kieliszki do wina musującego i szampana wybrać należy te, które są określane fletami lub kłosem, czyli zwężające się ku górze. Z kolei do win białych zastosowanie znajdą kieliszki o czaszy mniejszej niż do wina czerwonego. Kieliszki do wina białego są zazwyczaj wykonane z cienkiego szkła i posiadają wysoką nóżkę. Natomiast kieliszki do wina czerwonego powinny być wykonane z cienkiego szkła z dużą zwężającą się ku górze czaszą na krótkiej nóżce. Bogatą ofertę posiada na przykład firma Villeroy & Boch. Wybór kieliszków do wina Villeroy&Boch jest bardzo duży i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Kieliszki do koniaków i brandy charakteryzują się pękatą czaszą i mają wygląd szerokiego tulipana. Do whisky stosowane są szklanki niskie o kształcie walca ze stosunkowo grubym dnem. Kieliszki do likierów to kieliszki o wysmukłym kształcie z nóżką. Można jeszcze wyróżnić szkło do short drinków, do long drinków czy hot drinków. Warto jeszcze poznać zasady nalewania różnego rodzaju alkoholi do kieliszków( czy do pełna, czy ciepłe, zimne itd.)