Kociołek węgierski – co można w nim ugotować?

Kociołek węgierski to żeliwne naczynie sporej wielkości, które służy do przygotowywania rozmaitych potraw nad ogniskiem. Wiesza się go na specjalnej trójnożnej konstrukcji, dzięki czemu jest wystawiony na bezpośrednie działanie ognia oraz żaru. Posiada przede wszystkim tę zaletę, że perfekcyjnie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni, co pozwala uzyskać niepowtarzalny smak. Z niniejszego artykułu dowiemy się, jakie konkretnie dania warto przyrządzić w kociołku podczas rodzinnej imprezy.

Najbardziej popularne przepisy 

Jeśli posiadamy kociołek węgierski, to możemy w nim przyrządzić w szczególności wyjątkowo pyszny gulasz. Wystarczy wlać do naczynia trochę oleju, włożyć do środka pokrojone w grubą kostkę mięso wołowe i ziemniaki, dodać kilka średnich cebul, pomidorów i czerwonych papryk (również pokrojonych) oraz zalać całość bulionem i odrobiną czerwonego wina. Na koniec należy posypać wszystkie składniki sporą ilością soli, pieprzu, sproszkowanej słodkiej papryki i majeranku. Oczywiście nie można zapomnieć o mieszaniu gulaszu od czasu do czasu, tak aby poszczególne elementy nie przywarły do ścianek naczynia.

Oprócz tego w kociołku bez problemu przygotowujemy:

– kilka popularnych zup – m.in. bogracz oparty na tłustym mięsie, grochówkę żołnierską oraz typową zupę rybną z cebulą

– leczo warzywne z dodatkiem wędzonej słoniny

– rozmaite zapiekanki zawierające boczek, kapustę i tradycyjne ziemniaki

– duszoną w winie dziczyznę

– hinduskie curry z dużą ilością ryżu i warzyw

– żeberka pod czosnkową pierzynką

– bigos myśliwski

– karkówkę z młodymi ziemniaczkami i marchewką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + jeden =