Na co zwracać uwagę podczas wyboru gofrownicy do lokalu gastronomicznego?

Gofry to popularne frykasy sprzedawane w wielu lokalach gastronomicznych – zarówno restauracjach, jak i małych budkach z jedzeniem czy mobilnych food truckach. Aby je w odpowiedni sposób przygotować, niezbędne jest posiadanie porządnej gofrownicy. Urządzenie to ma decydujący wpływ na jakość oraz wygląd gofrów, dlatego powinno posiadać konkretne parametry. Największe znaczenie ma oczywiście moc, choć to nie jedyny istotny czynnik.

Postawmy na konstrukcję uznanego producenta

W sklepach znajdziemy gofrownice zróżnicowane pod względem ceny i funkcjonalności. Wybierając taki sprzęt do lokalu gastronomicznego, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego moc. To od niej bowiem zależy szybkość nagrzewania się i tempo pieczenia, co z kolei przekłada się bezpośrednio na konsystencję i ostateczny smak gofrów, a także płynność obsługi klientów. Doskonale sprawdzi się profesjonalny model mający od 1500 do 2000 Wat. Pozostałe istotne parametry to m.in.:

  • kształt urządzenia – najlepiej kwadratowy lub prostokątny
  • materiał wykonania – obudowa ze stali szlachetnej, a płytki pokryte nieprzywieralną powłoką teflonową albo ceramiczną
  • liczba i wielkość pól
  • dodatkowe funkcje – np. regulacja temperatury, lampka kontrolna informująca o gotowości do pracy, bezpiecznik chroniący przed przegrzaniem się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

sześć − dwa =