Oleje naturalne, to bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 6 i omega – 3 oraz źródło cennych witamin. Warto mieć je w swojej kuchni i dołączać do codziennego jadłospisu w przygotowywaniu potraw, jeśli zależy nam na zdrowiu i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Najzdrowszy olej, to olej tłoczony na zimno. Taki sposób mechanicznego pozyskiwania oleju z pestek czy nasion pozwala zachować cenne składniki zawarte w roślinie, co zwiększa ich wartość odżywczą i jakość. Oleje są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E i K. Ponadto, w olejach występują przeciwutleniacze, opóźniające procesy starzenia.
Jednym z najbardziej powszechnych olejów na naszym rynku jest olej rzepakowy. Ten rodzaj oleju doskonale nadaje się do gotowania, natomiast olej rzepakowy na tłoczony zimno, należy używać do sałatek i sosów zimnych (ze względu na cenne właściwości nie powinien być poddawany obróbce termicznej aby nie utracić cennych składników).
Inne oleje pełne cennych składników jakie warto wykorzystywać w kuchni to oleje z orzechów (arachidowego, z orzechów laskowych, włoskich, pini). Posiadają orzechowy smak i wiele cennych witamin – doskonale nadają się na dressing różnego rodzaju sałat, jako dodatek do zimnych sosów czy deserów. Są pełne minerałów, witamin, zapewniają poczucie sytości na dłuższy czas oraz korzystnie wpływają na układ pokarmowy.
Warto wspomnieć o cennym oleju pozyskiwanym z siemienia lnianego. Dzięki właściwościom nasion lnu, o których więcej można dowiedzieć się m.in. ze strony: http://olejarnia-gaja.pl/siemie-lniane/, olej lniany posiada dużą ilość kwasu linolowego (ok. 50%), który ma duży wpływ na podniesienie odporności organizmu. Olej lniany dobrze wpływa na układ hormonalny, obniża poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na serce, działa wspomagająco przy leczeniu nadciśnienia a witamina E zawarta w oleju doskonale wpływa na kondycję skóry.