Warzywa i owoce to pełen witamin i niezbędnych mikroelementów element codziennej diety. Najlepsze i najsmaczniejsze są produkty świeże – należy uważać przy ich zakupie, ponieważ wielu nieuczciwych sprzedawców zna sposoby na to, by klient nie zauważył, że owoce i warzywa wcale nie są dopiero co zebrane.
Świeże warzywa i owoce powinny mieć intensywny smak i aromat. Produkty rolne powinny być spożywane niedługo po zebraniu, co zależy jednak od gatunku rośliny np. kapusta czy buraki przechowują się znacznie lepiej niż maliny, czy truskawki.
Świeże owoce i warzywa są jędrne i pozbawione miękkich miejsc. Mają twardą skórkę bez przebarwień, a w szczególności miejsc, które są pokryte zgnilizną. Nieprawidłowe przechowywanie i transport mogą doprowadzić do powstawania na owocach i warzywach pleśni. Należy unikać płodów rolnych, których jakość budzi wątpliwości – ich spożywanie może być bowiem szkodliwe dla zdrowia.
Niestety, wielu nieuczciwych dostawców ukrywa jakość swoich produktów np. mieszając owoce i warzywa świeże z tymi, które się nie sprzedały poprzedniego dnia. Nieuważny klient może żałować swoich zakupów, dlatego też warto zaopatrywać się wyłącznie u sprawdzonych sprzedawców, takich jak http://www.warzywa-gacek.pl/. Dobry i rzetelny przedsiębiorca zawsze zapewnia prawdziwe informacje o jakości swoich produktów, nie oszukując klientów, którzy dzięki temu wracają na kolejne zakupy.