Czy pokarmy mogą wywoływać migreny?

Migrena to jeden z najpopularniejszych bólów głowy. Ataki tej dolegliwości są bardzo intensywne i uniemożliwiają wykonywanie najprostszych czynności. Przyczyny migreny nie są do końca znane, jednak pewne czynniki mają wpływ na jej występowanie. Wśród nich znajduje się stres, przemęczenie, niewyspanie, czy zła dieta. Pewne pokarmy i napoje mogą wywoływać ataki bólu nawet 24 godziny po spożyciu. Warto zatem prowadzić dziennik żywieniowy, dzięki któremu można zaobserwować jakie produkty powodują przykrą dolegliwość.

Jak uporać się z migreną?

W leczeniu tego typu bólu głowy najważniejsza jest profilaktyka. Dzięki wykluczeniu z diety szkodliwego jedzenia można znacząco zmniejszyć występowanie napadów migreny. Do pokarmów, które najczęściej wywołują ataki, należą: czekolada, sery, alkohol, kawa, owoce cytrusowe, czy produkty fermentowane, np. kiszone ogórki i kapusta. Każdy pacjent jest jednak inny, dlatego leczenie migreny w Warszawie powinno odbywać się pod okiem specjalisty. Dietetyk pomoże skomponować osobisty plan żywieniowy, dzięki któremu ataki migrenowe będą rzadziej występować. Po pewnym czasie pacjent będzie posiadał własną listę produktów spożywczych, których powinien unikać.

Odpowiednio zbilansowana i zdrowa dieta jest ważnym elementem profilaktyki migreny. Aby dolegliwość nie nawracała, warto zadbać również o inne sfery życia. Dobrym pomysłem dla cierpiących na tę dolegliwość jest uprawianie sportu, np. biegania, pływania, jazdy na rowerze, czy prostych ćwiczeń gimnastycznych. Warto również redukować stres, który również jest jednym z czynników wywołujących bóle głowy. Wprowadzenie zdrowego stylu życia oraz odpowiedniej diety pozwoli zapomnieć o dokuczliwych atakach migreny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − cztery =