Herbata konopna to napar przygotowywany z suszonych liści konopi. Posiada delikatnie słodkawy smak i może być z powodzeniem pity do potraw z mięsa lub warzyw, a także jako aperitif. Zawiera w sobie mnóstwo witamin oraz wartościowych mikroelementów, takich jak choćby żelazo, magnez, fosfor, sód, luteolina, kwercetyna czy vitein. Z tego względu wykazuje silne właściwości prozdrowotne (a nierzadko odmładzające).
Herbaty konopne są polecane w szczególności dla osób zmagających się z niską odpornością na przeziębienia i infekcje, a także nadmiernie zestresowanych. Poza tym doskonale sprawdzają się przy wszelkich dolegliwościach bólowych, w znacznym stopniu ograniczając ich odczuwanie. Jakby tego było mało, omawiany napar zapobiega rozwojowi wolnych rodników (powodujących starzenie się skóry), ułatwia spokojne zasypianie, łagodzi stany lękowe i depresyjne, poprawia funkcjonowanie układu oddechowego, przyspiesza regenerację komórek mózgowych (lepsza koncentracja, logiczne myślenie), a ponadto wyraźnie niweluje ryzyko powstawania groźnych chorób – zwłaszcza miażdżycy, choroby wieńcowej i nowotworów. Na koniec należy jeszcze wspomnieć, że herbatka konopna bardzo skutecznie łagodzi bóle miesiączkowe i oczyszcza wątrobę oraz nerki.